POPERINGE HERDENKT

11 november 2019


WAPENSTILSTAND is niet enkel bedoeld als feestdag waarop mensen een vrije dag hebben. Het is een herdenkingsdag, waarbij het essentieel is om stil te staan bij de gruwelen tijdens de oorlog(en). Voor deze gelegenheid werden op de Grote Markt te Poperinge TENTOONSTELLINGSPANELEN geplaatst. Ze schetsten verhalen die gaan over het plaatselijk gebied tijdens deze wereldoorlogen. Oorlogshelden en slachtoffers staan centraal.

De OPENLUCHTTENTOONSTELLING telde twaalf panelen in drie verschillende kleuren (rood, wit en zwart). De kleuren wisselden elkaar af steeds wanneer een nieuw verhaal begon. Verder werden de tentoonstellingspanelen bewust neutraal gehouden met tekst en foto’s. Het geteisterde verleden werd op deze manier niet overschaduwd.

De tentoonstelling POPERINGE HERDENKT was zeer toegankelijk doordat voorbijgangers gratis een kijkje konden nemen. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de panelen maar één week opgesteld stonden. Door grote belangstelling van het volk heeft de tentoonstelling langer geduurd. Dit kon mede doordat bewust was gekozen voor duurzame materialen die weerbestendig zijn.