VIVE LABOUR

Chinese arbeiders


In de zomer van 1917 kwamen de eerste Chinese arbeiders, die werkten in dienst van het Britse leger, aan in Poperinge. Zij zouden blijven tot 1920. Het waren gastarbeiders en kwamen niet om taken te vervullen die verwacht werden van soldaten. Het CHINESE LABOUR CORPS werd ingeschakeld bij o.m. de aanleg van spoorwegen en het lossen van munitie. Na de oorlog stonden ze in voor het opruimen van de slagvelden.
Tijdens hun verblijf woonden de Chinezen in aparte kampen en hielden er eigen rituelen op na.

De grafische toepassingen voor de tentoonstelling VIVE LABOUR werden verzorgd door Séverine Poelmans GCV in samenwerking met GrafiekGroep. Er werd nagedacht over een toepasselijke AFFICHE. Ook werd een GIDS ontworpen voor de bijhorende fietstocht die de tentoonstelling meer diepgang gaf. Deze leidde bijvoorbeeld langs cruciale plaatsen waar de Chinezen verbleven of werk verrichtten.

Vive Labour werd georganiseerd in de GASTHUISKAPEL te Poperinge. De tentoonstelling liep van januari tot september 2017. Naast het historische luik, werd er werk tentoongesteld van fotografen Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde. Het boek 'Vive Labeur' vertelt het wedervaren van de Chinese arbeider SUN GAN.